SEO uitgelegd door Len Belgers bij Schutreclame

Online marketing en communicatie is je vak? Dan heb je vast wel eens van SEO gehoord, maar wat is het precies? Waar kan het voor zorgen? Vaak wordt dit uitgelegd aan de hand van lastige termen. Hoog tijd om dit verhaal wat te verduidelijken.

SEO?
SEO staat voor Search engine optimization. Het woord zegt het in principe al. Het optimaliseren van je website voor de search engines, anders dan SEA is SEO langere tijd van waarden, de effort die je er nu insteekt betaald zich over de maanden daarna uit. Hoe beter je je SEO op orde hebt, hoe eerder jij gevonden wordt in de  zoekresultaten. Zorg dus dat je website of webshop eerst geoptimaliseerd wordt voordat je gaat adverteren, samen is het een gouwe (duurzame) investering.

Optimale SEO, hoe dan?

Je optimaliseert de content van een web pagina op focus trefwoorden. Deze woorden stel je van tevoren op en hier werk je als het ware omheen. Heb je een website die tweedehandsauto’s aanbiedt en zit je vestiging in Amsterdam? Dan kun je als focus trefwoord voor de homepage ‘tweedehandsauto’s Amsterdam’ nemen. Op deze woorden en combinaties daaromheen ga je dan je content opbouwen. je zorgt dat de alt teksten van afbeeldingen (hierover later meer) ook aansluiten bij deze focus trefwoorden en stelt de juist pagetitle en h1 tags in. Sta ik dan meteen op nummer één binnen een zoekmachine? Nop, dat helaas niet. Maar het zal je verbazen hoe ver je al kunt komen met de juiste content en optimalisatie.

Op naar nummer 1
Iedereen wil dat hun website bovenaan staat bij Google, nog mooier als dit kan zonder duur betaalde advertenties. Dit is mogelijk wanneer je je SEO helemaal piekfijn in orde hebt. Zorg voor een goede dichtheid, niet te vaak het trefwoord gebruiken, maar zeer zeker niet te weinig.

Behalve copy zijn er ook andere factoren waar je SEO-positie afhankelijk van is: een zogenaamde alt-tekst. Alternatieve tekst die wordt weergegeven in plaats van een afbeelding. Deze teksten zorgen ervoor dat de zoekmachines jouw afbeeldingen kun lezen, de alt tekst is dus in wezen je beeld in tekst en verteld google wat er te zien is. In het geval van de auto’s, vul je voor de alt-tekst ook het focus trefwoord ‘tweedehandsauto’s Amsterdam’ in. En tadaa, je zult weer wat posities stijgen.

Aantrekkelijk maken
SEO klinkt saai, toch is zelfs dit aantrekkelijk te maken. Binnen Google hebben de titels van een pagina een blauwe kleur en staan ze boven de rest van de informatie. Je kunt dus stellen dat je een pagina uitzoekt op basis van een titel. Zorg dus dat deze aantrekkelijk is. Ik zou sneller op een titel klikken als ‘Top tweedehands auto’s voor aantrekkelijke prijzen Amsterdam’ dan op ‘tweedehands auto’s Amsterdam’. Ga hier speels mee om, maar zorg dat je focus trefwoord wel terugkomt in de titel.

Behalve de titel speelt de meta-description ook een belangrijke rol. Dat is de tekst die onder de URL staat. Een korte samenvatting van de webpagina. Schrijf die overtuigend en met genoeg call to action voor de lezer. Relevantie is key, wat men daar leest moet ook echt heel goed aansluiten bij de content die je aantreft op die pagina. Ook hier laat je het focus trefwoord in terug komen.

Relevante content
Zorg ervoor dat alles goed samenhangt met elkaar. Als je op de Volkswagen-pagina ook andere auto merken gaat zetten, benoem dan ook niet Volkswagen in het focus trefwoord. Richt verschillende pagina’s in en maak voor elke pagina een specifiek focus-trefwoord. Voer dit precies door op alle pagina’s. Zorg dat je content erop aan sluit. Ook in je kopjes/heading en het begin van je alinea laat je het trefwoord terugkomen.

Linke soep
Nee hoor, aan SEO is niks links. Toch zijn er mensen die zeggen dat je geen links moet plaatsen naar een andere website, externe dus. Dit zou niet goed zijn voor je SEO, dit is niet helemaal waar. Het idee achter het hele internet is mensen informeren, waarom dan niet relevante hyperlinks op je website plaatsen? Zolang de bezoeker hiermee geholpen is, is dit geen probleem. Zorg er wel voor dat je voldoende interne links hebt. Een link die binnen je eigen website naar een andere pagina verwijst, van Volkswagen naar Audi o.i.d. Dus, maak gebruik van interne en externe links.

Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen op gebied van website ontwikkeling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *