Een banner is eigenlijk een hele kleine film.

Maar net als bij films is niet elke banner goed. Waar moet je eigenlijk op letten?

Webshops zetten over het algemeen performance campagnes in, gericht op zoveel mogelijk verkopen. Terwijl branding campagnes veel meer gericht zijn op bekendheid genereren. Denk bijvoorbeeld aan de “When you drink never Drive” van Heineken. Deze is gericht op het onder de aandacht brengen van een sociaal probleem. Door niet drinken als je rijdt cool te maken hoopt Heineken natuurlijk wel veel te blijven verkopen. Dat vergt een andere strategie en vooral inkoop van media. Maar de banner wordt niet heel anders, deze heeft zowel in performance als branding campagnes dezelfde elementen die altijd van belang zijn:

  1. Logische indeling
  2. Geen kermis
  3. Aanzetten tot actie
  4. Maak de cirkel rond

Logische indeling

Het bedrijfslogo is belangrijk om naamsbekendheid op te bouwen, maar moet minder beeldbepalend zijn dan de waarde propositie en de CTA (call-to-action).

De waarde propositie bestaat uit de unieke voordelen van jouw aanbieding. Trek de aandacht door woorden als Meest verkocht, Gratis advies, Overstap hulp, Best getest, Excellente Kwaliteit, of Tijdelijk. De waarde propositie neemt in principe de meeste ruimte in van de banner.

De call-to-action: de CTA is meestal een button met een tekst als Bekijk oplossing, Leer Meer, Start nu of Registreer hier. Het moet uitnodigen tot klikken.

Geen kermis

Simpel betekent leesbaar en effectief. Overdreven visuele elementen of animatie werken averechts. Kies kleuren, beeld en animatie met zorg en zorg voor balans daarin. Omdat de ruimte beperkt moet de copy, vormgeving en animatie allemaal samenwerken om in het secondespel de aandacht te trekken en een klik uit te lokken. Dus gebruik zeker een goed leesbaar lettertype, contrasterende kleuren en animatie van de CTA button. Maar laat overbodige beeldwissels en het volproppen met teksten – omdat je graag ALLE usp’s noemt – echt achterwege.

Volgende keer zoomen we in op de onderdelen ‘aanzetten tot actie’ en ‘maak de cirkel rond’.