Een aantrekkelijk, professioneel en eigentijds logo is cruciaal voor de eerste indruk die een bedrijf maakt. Het logo moet uitstralen waar het bedrijf (lees: de mensen in het bedrijf) voor staat en wordt vaak gekenmerkt door eenvoud. Eenvoud in de zin dat het logo het gevoel overbrengt dat past bij het bedrijf.
Zonder een sterk logo wordt consistent en helder communiceren erg lastig, zo niet onmogelijk. Binnen de huisstijl is het logo de kleinste, meest vaste vorm die steeds terugkomt. Daarmee is het logo dus zeer bepalend voor hoe je bedrijf wordt gezien.
Maar wat maakt een logo nu goed?
Als je een schildersbedrijf hebt, kan je natuurlijk een kwast op je bedrijfswagen zetten, het voordeel is dat het snel interpreteerbaar is. Het is aan de andere kant ook erg simpel. Waarschijnlijk prima voor de eenmanszaak, maar minder geschikt voor een groot schildersbedrijf. Er zijn zeer uiteenlopende logo’s goed of succesvol te noemen, van abstracte tot concreten en van eenvoudige tot complexe. Wat goed is hangt dus af van het geval. Een combinatie van eenvoud en originaliteit is waarschijnlijk wel de belangrijkste factor voor succes. Wij letten in elk geval altijd op de volgende zaken:
Eenvoud en originaliteit
Eenvoud siert. Een eenvoudig logo komt vaak sterker over dan een ingewikkeld logo. Het is makkelijker herkenbaar en krachtiger. De tijd die gaat zitten in een origineel idee en goede uitwerking is nooit weggegooid. Soms heb je mazzel, maar meestal moet je gewoon de tijd nemen voor een goed idee. Dat is ook de reden dat een goedkoop logo achteraf vaak duur blijkt…omdat je dan binnen no-time logo’s tegenkomt die verdacht veel op die van jou lijken.
Houdbaarheid
Niets is voor eeuwig, maar het is wel slim om twee keer na te denken voordat je die ene hippe modekleur van deze zomer prominent in je logo verwerkt. De kans is dan groot dat het logo binnen een aantal jaar erg gedateerd oogt. Bekijk deze tijdlijn eens om te kijken hoe de tijdgeest terug te zien is bij de twee grootste cola merken.
Gepast
Een goed logo past bij de kernwaarden en identiteit van het bedrijf. Daarbij gebruiken we vragen als: Weerspiegelt dit logo ontwerp wie we zijn? Wat we doen/bieden? En hoe we het doen? Krijg de ontvanger hierdoor een idee van waar het bij dit bedrijf om gaat en wat hij er aan kan hebben? Alles moet kloppen.
Flexibel
Een logo moet ook flexibel zijn. Uiteraard klein en groot zijn te gebruiken, op donkere en lichte achtergronden herkenbaar blijven, maar vooral online zijn mannetje staan. En dat betekent steeds vaker dat er meerdere varianten van het logo zijn. Afhankelijk van de indeling van een website en het device waarop deze wordt getoond kan een logo bijvoorbeeld vierkant worden getoond op desktop en op een mobiel scherm worden getransformeerd naar een horizontale versie.
Dus als de eerste indruk goed moet zijn en als je professioneel en eigentijds wilt overkomen, houd je dan aan bovenstaande regels. Bekijk hier voorbeelden van logo’s.